Внимателно изпреварване


Изпреварването е може би най - опасната маневра, която извършвате в ежедневното шофиране. Въпреки, че същността на изпреварването е лесна – може би дори твърде лесна за някой с по - мощен автомобил, тази маневра изисква добра преценка и обмисляне. Абсолютно задължителни са проверката в огледалата за обратно виждане, подаването на светлинен сигнал и правилната преценка на дистанцията до насрещно - движещите се превозни средства, в случай че има такива.


1. Пешеходни пътеки - изпреварването на пешеходна пътека е не само забранено, но и много опасно.

2. Огледала - преди изпреварване винаги проверявайте внимателно в огледалата за обратно виждане, дали някой не се опитва да ви изпревари.

3. Мотоциклетисти - оглеждайте се внимателно за мотоциклетисти, тъй като те се движат бързо и бързо сменят лентите.

4. Кръстовища - автомобилът, който се включва в главния път може да не ви види, ето защо изпреварването на кръстовища е опасно, а ако пътищата са равнозначни е и забранено.

5. Други изпреварващи - избягвайте едновременното изпреварване заедно с други изпреварващи автомобили, тъй като е много по - трудно да прецените дистанцията и времето за изпреварване.

6. Камиони - когато изпреварвате камиони увеличете дистанцията между вас и камиона, за да имате по - добра видимост.


Изскачащи от колоната автомобили

Понякога вторият или третият шофьор от колоната може да се опита да изпревари тези пред него на един път. Ето защо ако сте на път да изпреварите бавно движещо се превозно средство пред вас и има колона от автомобили зад вас, погледнете в огледалото за обратно виждане и проверете за изскачащи от колоната автомобили.

Ако сте в дълга колона, водена от бавно движещи се автомобили, внимавайте за шофьори, които се опитват да се придвижат бързо напред, изпреварвайки по едно превозно средство. Колоната трябва да се раздалечи, за да могат да се върнат обратно в нея. Ако това не се случи автомобилът предприел изпреварването може пострада. Ето защо трябва да следите обстановката и да имате готовност да намалите, за да освободите място за прибиране обратно в колоната на изпреварващия ви автомобил.Други Опасности

Много инциденти се случват, когато шофьорите изпреварват в близост до кръстовище или вход/изход на гараж или паркинг. Винаги трябва да внимавате за превозни средства, които отбиват и не трябва да изпреварвате, докато не сте преминали кръстовището.

Пазете се и от шофьори, които отбиват, за да изпреварят по - бавно превозно средство в близост до кръстовище, тъй като е възможно това превозно средство да завие наляво пред тях без да сигнализира. Ляв сигнал също може да се изтълкува погрешно като изпреварващ сигнал, когато всъщност превозното средство е на път да намали и да завие наляво.

Магистралите и пътищата с две платна за движение в едната посока решават повечето проблеми, свързани с изпреварването, но и създават нови. Особено на магистрали ако шофьорите случайно отбият или изпреварят без да проверят огледалата за обратно виждане, може да се стигне до сериозни инциденти, тъй като превозните средства се движат с много висока скорост.


Позициониране за изпреварване

Много по - добре е да оставите достатъчно място между вас и превозното средство отпред. В този случай ще имате много по - добра видимост от двете му страни.

Движейки се прекалено близо до автомобила отпред, ограничавате видимостта си, което означава, че е възможно да предприемете изпреварване без да сте видели приближаващ в насрещното автомобил.

Никога не се движете прекалено близо до превозното средство пред вас. Така няма да можете да спрете ако то рязко спре, а и видимостта на пътя напред ще бъде сериозно намалена, особено ако се движите зад голям камион. Ако сте позиционирани правилно ще имате видимост от двете страни на автомобила отпред, която може да променяте, чрез леко преместване към външната или вътрешната част на пътя.

Ако прецените правилно пътя пред вас, можете да съобразите скоростта с условията, така че да настигнете автомобила пред вас на отсечка с добра видимост и да го изпреварите безопасно и безпроблемно. Не си струва да настигате бързо по - бавно движещото се превозно средство на неподходящ за изпреварване участък и след това да се налага рязко да намалявате.Безопасно изпреварване

Преди изпреварването, позиционирайте автомобила си на достатъчно разстояние от автомобила пред вас, за да имате добра видимост.

Минете една - две предавки по - надолу, проверете в огледалата за други превозни средства зад вас, след което подайте мигач и започнете да се изтегляте в лявата лента. Все още не ускорявайте.

След като сте се изтеглили в лявата лента и се уверите отново, че пътят напред е свободен, ускорете максимално бързо без да вдигате предавката.

След като изпреварите превозното средство се върнете обратно в дясната лента. Не свивайте прекалено близо пред изпревареното превозно средство.

Самото изпреварване трябва да се извърши възможно най - бързо, свеждайки до минимум времето, през което сте изложени на опасност. Както при всяка друга маневра, първо проверете огледалата си, след това сигнализирайте и превключете на правилна предавка. Имайки предвид, че трябва да извършите изпреварването сравнително бързо, може би ще се наложи да минете една – две предавки по – надолу, преди да предприемете самото изпреварване.

Добрата преценка на пътя пред вас ще ви даде време за бърза смяна на предавката, когато се появи възможност за безопасно изпреварване. Последен поглед в огледалото е разумен ход непосредствено преди преминаване в съседната лента.

Първо отбийте, а след това ускорете максимално. По този начин ако сте преценили грешно ситуацията, все още можете нормално да се приберете обратно във вашата лента. Ако отбиете с висока скорост и видите неочаквано препятствие е възможно да ви бъде трудно едновременно да намалите, да запазите контрол и да се приберете.

Ако се съмнявате в намеренията на автомобила, който ще изпреварвате или той започне изненадваща маневра, можете да го предупредите за своето присъствие чрез присветкване на фаровете или пък с бърз удар на клаксона – особено, когато изпреварвате повече от едно превозно средство.

Когато вече сте изпреварили, се приберете плавно обратно. Не свивайте рязко пред превозното средство, което току що сте изпреварили, защото може да го накарате да натисне рязко спирачки.

Никога не ускорявайте, когато ви изпреварват. Това води до увеличаване на времето за изпреварване и може да бъде изключително опасно. Винаги имайте готовност ако сметнете за необходимо дори леко да намалите, за да може автомобила, който ви изпреварва да се върне безопасно в лентата.